Help

Verkeersmodel

Samen met TNO heeft Waternet een verkeersmodel voor op het water ontwikkeld. Daardoor kun je in de VaarwaterApp en op de Vaarkaart van de grachtensite zelf zien hoe de verkeerssituatie op de Amsterdamse grachten is.

Gebruik

In de VaarwaterApp zie je met kleuren aangegeven waar het druk, rustig of té druk is. Je kan dus vanaf het water je route aanpassen aan de verkeerssituatie. Die informatie wordt automatisch ieder kwartier bijgewerkt. Op de vaarkaart kan je dat ook bekijken, en grachten aanklikken om specifieke voorspellingen terug te zien. Je ziet dan ieder kwartier een verwachting voor de gemiddelde snelheid van boten, het aantal en de drukte indicator.

Gegevens

Er zijn op 17 strategische punten in de grachten speciale sensoren opgehangen waarmee (anoniem) passerende boten worden geteld. Die sensoren meten de richting, lengte en gemiddelde snelheid van de boten die langs varen. Samen met de anonieme locatiegegevens van de gebruikers van de VaarwaterApp maken we daar vervolgens ieder kwartier een voorspelling voor de drukte op de grachten mee.

Drukte


De drukte indicator geeft weer of het zeer rustig (lichtblauw), rustig (groen), licht druk (geel), druk (oranje) of zeer druk (rood) is op de geselecteerde gracht. Wat “druk” en wat “rustig” is berekenen we nu vooral aan de hand van de verhouding tussen de hoeveelheid boten en de capaciteit van de gracht.

Betrouwbaarheid

Dit is het eerste verkeersmodel voor het water ter wereld, dus we verwachten niet dat het model vanaf dag 1 net zo betrouwbaar is als verkeersmodellen voor op de weg. Het hele vaarseizoen blijven we daarom de voorspellingen volgen en waar nodig verbeteren.  We streven naar een betrouwbaarheid van 95%. Zou je gaan turven langs de kant van de gracht, dan mag er niet meer dan 5% afwijking in zitten. Dat halen we in ieder geval voor het einde van dit vaarseizoen, maar op wanneer precies heeft vooral het weer grote invloed.