Praktische info

Vaarwegen

Waternet onderhoudt en beheert de Amsterdamse vaarwegen zo goed mogelijk. Belangrijke vaarweginformatie vindt u via onderstaande pagina.

Informatie over alle vaarwegen

Staande mastroute

Het grootste deel van het jaar kunt u 's nachts met staande mast door Amsterdam varen: de Staande Mastroute. Meestal hebt u deze route rond 4.00 uur achter de rug.

Informatie over de staande mastroute

 

Vaarregels

Als u gaat varen in Amsterdam, dan moet u zich aan de vaarregels houden. Zo houden we het prettig en veilig op het water. Ook buiten Amsterdam gelden er regels.

Bekijk alle vaarregels

Aanmeerregels

Op veel plekken in de stad vindt u aan de kade haalkommen, bolders of ringen. Als deze er zijn, mag u uw boot alleen hieraan vastmaken.

Bekijk alle aanmeerregels

 

Binnenhavengeld

Iedereen die in het openbare water van Amsterdam afmeert, betaalt binnenhavengeld en krijgt van ons een vignet. Je betaalt mee aan het onderhoud en het beheer van de Amsterdamse vaarwegen, het bedienen van bruggen en het handhaven van de orde en veiligheid op het water. Kijk hier voor meer info over dit vignet en hier kan je een vignet kopen.

 

Bootje huren in Amsterdam

Wil je een leuk vaartochtje maken door de grachten, maar heb je zelf geen boot? Niet getreurd, hier vind je een lijst van erkende verhuurdbedrijfen mét een vaarvergunning.

 

Boot weggesleept. Wat nu?

We doen het liever niet, maar in sommige situaties slepen we je boot weg. Bijvoorbeeld wanneer een boot geen geldig vignet heeft, verkeerd is afgemeerd of geen drijfvermogen meer heeft. Zo voorkomen we onveilige situaties en houden de Amsterdamse grachten goed bevaarbaar. Lees hier wat je moet doen als je boot is weggesleept.